Billede: Jumpstory

Hvordan Bliver Man Journalist? Her Er Dine Veje Til Jobbet

Drømmer du om at blive journalist? Vejene til en karriere som journalist - og flere end hvad mange regner med.

Se hvordan du kan blive journalist. Der er endda muligheder, uden du har en uddannelse som en journalist.

Sådan bliver man journalist

For de fleste går vejen til en karriere som journalist via Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) i Århus eller via en journalistuddannelse på Syddansk Universitet (SDU) i Odense eller Roskilde Universitet (RUC).

På Journalisthøjskolen tager bacheloruddannelsen 3,5 år, hvor man tilbringer de 12 af månederne i praktik. Samme længde har uddannelsen i Odense, mens det tager fire år at læse til journalist på RUC.

Du kan, ligesom ved de fleste andre bacheloruddannelser også tage en overbygning på journalistuddannelsen. Derefter har man også muligheden for endnu en overbygning i form af en ph.d. Det er dog de færreste journalister, der tager den.

Oftest ses det, at journalister tager kandidatgraden, mens de arbejder som journalist ved siden af.

Titlen journalist er ikke en beskyttet titel, så du kan godt arbejde som journalist, uden du er uddannet journalist. Der er talrige eksempler på, at personer, der ikke er uddannet journalist, har besiddet erhvervet. 

Adgangskravene til journalistuddannelsen er forholdsvis lave. På DMJX skal du igennem en optagelsesprøve, mens du på SDU også skal bestå en optagelsesprøve, samt have bestået dansk på A-niveau, engelsk på B-niveau, samt enten historie, idehistorie, samtidshistorie eller samfundsfag på B-niveau. Det betyder et karakterkrav på minimum 2,0.

Der bliver årligt uddannet omkring 600 journalister i Danmark fra de tre uddannelsessteder. I 1990 blev der kun uddannet omkring 200 journalister om året. Den gang kunne man kun tage uddannelsen på Journalisthøjskolen i Århus.

En nyuddannet journalist tjener i gennemsnit mellem 31-32.000 kr. om måneden.

Tak for støtten

Vi takker avXperten for støtten til dette indlæg. Find alt til dit gamer-setup lige fra en fed gamer mus, headset eller et lækkert deltaco gaming keyboard på avXpertens store webshop.

Redaktionen på oddjob

oddjob.dk